Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ




Καλό καλοκαίρι!!!!!




Τα περισσότερα παιχνίδια χρειάζονται το flash player για να λειτουργήσουν. Αν δεν είναι εγκατεστημένο ή ενεργοποιημένο στον περιηγητή σας, ακολουθήστε τις οδηγίες.





Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

ΖΩΓΡΑΦΙΖΩ ΜΕ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ



Β μέρος


Θα συνεχίσουμε και στο δεύτερο μέρος του μαθήματος μας “ζωγραφίζω με τη μουσική” παρουσιάζοντας και άλλα αξιόλογα παραδείγματα.


 Ένα από τα διασημότερα έργα μουσικής είναι οι «Εικόνες από μια Έκθεση»  του Μόντεστ Μουσόργκσκι (Modest Mussorgsky). Πρόκειται για ένα έργο για πιάνο, που εμπνεύστηκε ο καλλιτέχνης μετά την επίσκεψή του σε μια έκθεση έργων του ζωγράφου Βίκτωρ. Α. Χάρτμαν (Viktor A. Hartmann)




Αν και αρχικά γράφτηκε το 1874 για πιάνο, έγινε γνωστό στην ορχηστρική του μορφή, ιδιαίτερα με την ενορχήστρωση του Γάλλου συνθέτη Maurice Ravel το 1922. 






 

Ο Μουσόργκσκι συνέθεσε το έργο «Εικόνες από μια Έκθεση» στη μνήμη του φίλου του Victor Hartmann ο οποίος πέθανε το 1873 σε ηλικία 39 ετών. Εμπνεύστηκε από την έκθεση των έργων του καλλιτέχνη που πραγματοποιήθηκε μετά θάνατον και θέλησε να αποδώσει μουσικά την εμπειρία αυτή.  μουσικές περιγραφές για 10 διαφορετικούς πίνακες ζωγραφικής.
Το έργο ανήκει στην μουσική κατηγορία "Σουίτα" επειδή αποτελείται από πολλές επιμέρους μουσικές ενότητες τις οποίες μπορούμε να ξεχωρίσουμε σαν να ήταν αυτοτελή μουσικά έργα. Η μουσική σύνθεση η οποία περιγράφει κάτι ονομάζεται 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ  ή  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ




Στην παρακάτω συλλογή βίντεο που θα παρακολουθήσετε, θα δείτε πως ο συνθέτης αποδίδει την ατμόσφαιρα του κάθε εικαστικού έργου του ζωγράφου Xάρτμαν.
Παρατηρήστε το ύφος, τον ρυθμό, την δυναμική που χρησιμοποιεί σε κάθε μέρος του έργου του ο
Μουσόργκσκι εμπνεόμενος από τον κάθε πίνακα.

Οι πίνακες που είδατε με τη σειρά είναι:

Πίνακας ζωγραφικής No. 1
"Ballet of the Unhatched Chicks" - ""Μπαλέτο των κλωσόπουλων μέσα στο τσόφλι τους"."




Πίνακας ζωγραφικής No. 2
"Samuel Goldenberg and Schmule" - "Ο Σάμουελ Γκόλντενμπεργκ και ο Σμουντλ"
Δύο Εβραίοι: Ο Πλούσιος και ο Φτωχός



Πίνακας ζωγραφικής No. 3
"Catacombs (Roman Tomb)" - "Κατακόμβες του Παρισιού





Πίνακας ζωγραφικής No. 4
"The Bogatyr Gates (In the Capital in Kiev)" - "Οι πύλες του Μπογκατύρ (στο Κίεβο)"
Το σκίτσο του Hartmann περιείχε τις πύλες της πόλης του Κιέβου
με το αρχαίο ρωσικό επιβλητικό στυλ με τρούλο σε σχήμα σλαβικού κράνους.

 

Δες εδώ αυτά που αναφέραμε συμμαζεμένα 
σε ένα πολύ ωραίο ψηφιακό βιβλιαράκι του μουσικού Δημήτρη Σινάνογλου.
Και εδώ κάποιες πολύ ωραίες ασκήσεις του


 Α Δραστηριότητα
Ακούστε ένα από τα μέρη της σουίτας και φανταστείτε τον πίνακα ζωγραφικής από τον οποίο εμπνεύστηκε ο συνθέτης.  Σε ένα φύλλο χαρτί ανασυνθέστε τον πίνακα όπως τον φαντάζεστε. Θα σας καθοδηγήσουν οι ήχοι της μουσικής.


 Β Δραστηριότητα 
Συμπληρώστε το ερωτηματολόγιο

  Γ Δραστηριότητα
Βρες τα ζευγαράκια!







Κυριακή 17 Μαΐου 2020

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΟΡΧΗΣΤΡΕΣ 3

                                                         
                                                  ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΟΡΧΗΣΤΡΕΣ
                                                              3η ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΩΡΑ

Η κάθε περιοχή της Ελλάδας έχει την δική της μουσική όπως έχει και διαφορετικούς συνδιασμούς και ορχήστρες με λαικά μουσικά όργανα.Για παράδειγμα στην νησιωτική μουσική συναντάμε τη νησιωτική ζυγιά,ένα μουσικό σχήμα όπου τα όργανα που χρησιμοποιούνται είναι το βιολί και το λαούτο,ενώ στην ηπειρωτική ζυγιά χρησιμοποιούνται το νταούλι και ο ζουρνάς, στην Κρήτη έχουμε την κρητική λύρα και το λαούτο,κ.α.
Στο ψηφιακή πλατφόρμα Εμμέλεια ,υπάρχει ο χάρτης της Ελλάδας ,όπου ,πατώντας πάνω σε κάθε περιοχή της χώρας μπορείτε να ακούσετε την μουσική της κάθε περιοχής και να γνωρίσετε τα όργανα που χρησιμοποιούνται .Πατήστε ΕΔΩ
    
                                                   












Για να δούμε όμως, ποιά όργανα γνωρίζουμε και πόσο ξεκάθαρη είναι η διαφορά ανάμεσα στη συμφωνική και  την παραδοσιακή μουσική.Απαντήστε στο παρακάτω ερωτηματολόγιο και μην ξεχάσετε στο τέλος να πατήσετε Υποβολή για να μου σταλεί .
Πατήστε εδώ για το ερωτηματολόγιο.

Ας βάλουμε άλλη μια δοκιμασία.Στο παρακάτω βίντεο θα παρακολουθήσετε μια παραδοσιακή ορχήστρα .Προσέξτε όμως,το βίντεο θα διακόπτετε  από ερωτήσεις στις οποίες θα πρέπει να απαντήσετε.Κάθε ερώτηση θα σας εμφανίζεται δύο φορές.Η δεύτερη φορά είναι για την επιβεβαίωση του σωστού ή λάθους.Γράψτε στον τοίχο της τάξης μας ,αν απαντήσατε σωστά και αν σας
δυσκόλεψέ.
πατήστε πάνω  στη λέξη βίντεο
                                                                                    ΒΙΝΤΕΟ

Παίξτε με το παρακάτω παιχνίδι και αντιστοιχίστε τις καρτέλες με τα μουσικά όργανα.
Πατήστε εδώ για το παιχνίδι.


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Τετάρτη 13 Μαΐου 2020

ΖΩΓΡΑΦΙΖΩ ΜΕ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Α μέρος


Ένα ζωγράφος αποτυπώνει με τα πινέλα του και τα χρώματα, εικόνες, σκέψεις, όνειρα. 
 



Ένας συγγραφέας διηγείται καταστάσεις, ιστορίες, μύθους και εμείς μέσα μας φτιάχνουμε εικόνες δικές μας. 



Ένας συνθέτης με τη  μουσική του μπορεί να ζωγραφίσει μια ιστορία;;




 Μα φυσικά! Χρησιμοποιώντας τους ήχους και τα ηχοχρώματα των μουσικών οργάνων!
Αυτό το έχουν κάνει πάρα πολλοί συνθέτες και παρακάτω θα δούμε κάποια παραδείγματα πολύ γνωστά.
 ΠΡΩΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Ξεκινάμε με ένα από τα διασημότερα έργα της κλασικής μουσικής
τις 4 εποχές του Βιβάλντι!

Ο Αντόνιο Βιβάλντι συνέθεσε πριν από περίπου τριακόσια χρόνια τις Τέσσερις εποχές, ίσως το πιο περίφημο έργο του ρεπερτορίου της κλασικής μουσικής. Τέσσερα κοντσέρτα για βιολί, στα οποία ο συνθέτης αποδίδει με νότες τις τέσσερις εποχές του χρόνου. Έργο εξαιρετικά δημοφιλές, οι Τέσσερις εποχές είναι ένας ύμνος στην εναλλαγή των εποχών και του πώς αυτές επηρεάζουν τη φύση και τον άνθρωπο.



Άκουσε πως περιγράφει ο συνθέτης τον ερχομό της άνοιξης.

 ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Camille Saint-Saens: Το καρναβάλι των ζώων


Το Καρναβάλι των Ζώων, που παραπέμπει σε ένα φανταστικό ζωολογικό μουσείο, είναι μία ορχηστρική σουίτα, που αποτελείται από 13 εικόνες πλαισιωμένες από εισαγωγή και φινάλε. Οι τίτλοι τους:
Introduction (Εισαγωγή)
Marche royale du lion (Βασιλικό εμβατήριο του λιονταριού)
Poules et coqs (Όρνιθες και πετεινοί)
Hémiones (Ημίονοι)
Tortues (Χελώνες)
L'éléphant (O Ελέφαντας)
Kangourous (Τα Καγκουρό)
Aquarium (Ενυδρείο)
Personnages à longues oreilles (Πρόσωπα με μεγάλα αυτιά)
Le coucou au fond des bois (Ο κούκος στο πυκνό δάσος)
Volière (Περιστερώνας)
Pianistes (Πιανίστες)
Fossiles (Απολιθώματα)
Le cygne (Ο Κύκνος)
Finale (Φινάλε)
Ο συνθέτης πίστεψε ότι το συγκεκριμένο έργο θα έβλαπτε τη φήμη του ως σοβαρού συνθέτη και δεν επέτρεψε να παιχτεί το έργο δημόσια (εκτός από το κομμάτι ο Κύκνος) όσο ζούσε. Μόνο στενοί του φίλοι είχαν ακούσει ολόκληρο το έργο όπως ο Λιστ. Ο Σεν Σαν ωστόσο άφησε εντολή να παιχτεί ολόκληρο μετά το θάνατο του κι έτσι παίχτηκε για πρώτη φορά δημόσια το Φεβρουάριο του 1922 και από τοτε είναι ένα από τα πιο διάσημα έργα του.

Θα ακούσουμε το φινάλε. Το βίντεο είναι από την Fantasia 2000 της Walt Disney όπου χρησιμοποιήθηκε η μουσική του Σεν Σαν.



Κυριακή 10 Μαΐου 2020

ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ 3η Διδακτική ώρα


             
                                   ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΗΣ  ΜΟΥΣΙΚΗΣ
                                            3η διδακτική ώρα

Είδαμε ότι υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη μουσικής ,όπως διαφορετικά είναι και τα όργανα που συναντάμε σε κάθε είδος.


Παραδοσιακή μουσική



  
    

κλασική μουσική 


 τζαζ μουσική


ποπ μουσική


και φυσικά πολλά άλλα είδη .


Προσπάθησε να ξεχωρίσεις το κάθε είδος της μουσικής ανάλογα με το άκουσμα του.  Πάτησε εδώ για να αντιστοιχήσεις τη μουσική που ακους με την αντίστοιχη εικόνα.Αν ενώσεις λάθος καρτέλες, πάτα πάνω στην ταινία που τα ενώνει για να χωριστούν και ξαναπροσπάθησε.Στο τέλος του παιχνιδιού,όπου οι κάρτες θα είναι σε ζευγάρια πρέπει να φωτογραφήσεις την σελίδα και να την αναρτήσεις στον τοίχο της ταξης μας.
Πατώντας  ταυτόχρονα Alt και PrtScn φωτογραφίζεις την σελίδα με το παιχνίδι,την επικολλάς σε ένα φύλλο word και το αποθηκεύεις στην επιφάνεια εργασίας σου.Πηγαίνοντας στο τοίχο της τάξεις μας,επιλέγεις απο την μπάρα με τα εργαλεία εισαγωγή εικόνας ή αρχείου για να το αναρτήσεις στον τοίχο μας .   


Το παρακάτω ερωτηματολόγιο θα σε βοηθήσει να κάνεις μια επανάληψη πάνω στα είδη της μουσικής αλλά και στα όργανα που χρησιμοποιούνται σε κάθε είδος. Μην ξεχάσεις να  γράψεις το mail  σου και να πατήσεις υποβολή στο τέλος για να μου σταλεί. Πάτησε εδώ για το ερωτηματολόγιο.


Ας κλείσουμε ευχάριστα με ένα τελευταίο παιχνιδάκι εδώ 

                                                    Καλή διασκέδαση

ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΟΡΧΗΣΤΡΕΣ

ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΟΡΧΗΣΤΡΕΣ




Η μουσική που εκφράζει τα συναισθήματα του λαού,περιγράφει τη ζωή του και είναι συνδεδεμένη με τα ήθη και τα έθιμα του ονομάζεται δημοτική μουσική. Στην ελληνική παραδοσιακή μουσική κυριαρχούν τα τραγούδια, για τα οποία δεν έχουμε πληροφορίες για τους δημιουργούς τους. Η παραδοσιακή μας μουσική έχει και αυτή τα δικά της ιδιαίτερα μουσικά όργανα. Δείτε το παρακάτω βιντεάκι που σας εξηγεί με λίγα λόγια τα χαρακτηριστικά αυτής της μουσικής.







Για περισσότερες πληροφορίες για κάθε ένα όργανο χωριστά, μπορείτε να επισκεφτείτε την διαδικτυακή πλατφόρμα Εμμέλεια  όπου έχετε την δυνατότητα να ακούσετε τον ήχο σε καθένα από τα παραδοσιακά όργανα.

Λύστε το παρακάτω σταυρόλεξο και παίξτε με τις καρτέλες για να δείτε τι θυμάστε. 
Όταν λύσετε το σταυρόλεξο πατήστε πάνω δεξιά share.Θα σας βγουν τρεις επιλογές.Πάτε στην πρώτη ,πατήστε copy ,και στην συνέχεια πάτε στον τοίχο της τάξης μας και επικολλήστε το.Για να λύσετε το σταυρόλεξο πατήστε εδω

Στο παιχνίδι με τις καρτέλες ,αφού το λύσετε για να το στείλετε θα κάνετε τα εξής:
Πατώντας  ταυτόχρονα Alt και PrtScn φωτογραφίζετε την σελίδα με το παιχνίδι,την επικολλάτε σε ένα φύλλο word και το αποθηκεύετε στην επιφάνεια εργασίας σας.Πηγαίνοντας στο τοίχο της τάξεις μας,επιλέγετε απο την μπάρα με τα εργαλεία εισαγωγή εικόνας ή αρχείου για να το αναρτήσετε στον τοίχο μας .   
Για να παίξετε με το παιχνίδι πατήστε εδω






ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ !








Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Παίζω με το μεταλλόφωνο

Παίζω με το μεταλλόφωνο




Ωρα για παιχνίδι!!

Παίζουμε με ένα δικτυακό μεταλλόφωνο.

http://www.buttonbass.com/Xylophone.html

Υπάρχουν δύο τρόποι για να παίξεις.
Να χρησιμοποιήσεις το ποντίκι σου
 ( πάτησε πάνω σε αυτό το εικονίδιο για να ρυθμίσεις το ποντίκι)



ή να χρησιμοποιήσεις το πληκτρολόγιο σου
(το ενεργοποιείς πατώντας πάνω σε αυτή την εικόνα)

Μια άλλη λύση είναι να γράψεις το ονοματεπώνυμο σου στο άσπρο πλαίσιο και να δεις τι ήχο βγάζει το όνομα σου. Μην ξεχάσεις να το γράψεις στα Αγγλικά για να το καταλάβει!


Το παιχνίδι αυτό χρησιμοποιεί flashplayer. Αν δεν εμφανίζεται ακολούθησε τις οδηγίες. 

Καλή διασκέδαση!

Κυριακή 26 Απριλίου 2020

Ο εξερευνητής του ήχου Β μέρος

Ο εξερευνητής του ήχου Β μέρος

 Η ανθρώπινη φωνή έχει μία συγκεκριμένη ηχητική έκταση.Όταν λέμε ηχητική έκταση, εννοούμε όλες τις νότες που μπορεί να τραγουδήσει κάποιος από την χαμηλότερη μέχρι την ψηλότερη. Η ηχητική έκταση των ανθρώπινων φωνών είναι μικρότερη από την ηχητική έκταση των μουσικών οργάνων. Η έκταση επίσης των αντρικών φωνών διαφέρει από αυτή των γυναικείων ή των παιδικών. Έτσι το ίδιο τραγούδι ένας άντρας θα το τραγουδήσει σε διαφορετικό τόνο από μια γυναίκα.


Δεν έχουν βέβαια όλες οι φωνές την ίδια έκταση. Η αντρική φωνή είναι χαμηλότερη από την γυναικεία. Βέβαια και αυτές οι φωνές χωρίζονται πάλι σε δύο κατηγορίες.

Xαμηλή ανδρική φωνή(μπάσος), ψηλή αντρική φωνή (τενόρος), χαμηλή γυναικεία φωνή (άλτο), ψηλή γυναικεία φωνή (σοπράνο).







Το κάθε μουσικό όργανο επίσης έχει μια ηχητική έκταση νοτών.
Υπάρχουν όργανα που παράγουν αρκετά ψηλές νότες όπως το Piccolo φλάουτο και άλλα που παράγουν χαμηλές νότες όπως το κοντραμπάσο.



Υπάρχουν αρκετοί πίνακες που εξηγούν και δείχνουν τις εκτάσεις των μουσικών οργάνων και της ανθρώπινης φωνής. Πατήστε πάνω στην εικόνα για να δείτε μερικούς.
https://gr.pinterest.com/thanassispavlou/%CE%B5%CE%BA%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%BF%CF%81%CE%B3%CE%B1%CE%BD%CF%89%CE%BD/


Όπως είχαμε πει στο πρώτο μέρος της ανάρτησης κάθε νότα αντιστοιχεί σε μία συχνότητα Hertz. Οπότε οι εκτάσεις των μουσικών οργάνων και της ανθρώπινης φωνής είναι αντίστοιχα και μία έκταση συχνοτήτων Hertz. Στον παρακάτω πίνακα, ο οποίος είναι από το βιβλίο της φυσικής σας, βλέπουμε κάτι πολύ ενδιαφέρον.Η έκταση των Hertz που ακούει ο άνθρωπος και η έκταση των Hertz πού μπορεί να μιλήσει ή να τραγουδήσει.
Αντίστοιχα πιο κάτω οι εκτάσεις ομιλίας και ακοής κάποιων ζώων.
Ενδιαφέρον είναι το ότι η νυχτερίδα ποτέ δεν θα μπορέσει να ακούσει ανθρώπινη φωνή. Γιατί πολύ απλά η έκταση της ακοής της ξεκινάει πιο πάνω από εκεί που τελειώνει η έκταση της ομιλίας ενός ανθρώπου.

 

https://drive.google.com/file/d/1vkvLsNAxEXzL3Qb4INjsYgk_gveLivYP/view 



 Επίσης το ότι ο σκύλος ακούει πιο ψηλές νότες από τον άνθρωπο χρησίμευσε στο να φτιαχτούν ειδικές σφυρίχτρες οι οποίες ηχούν σε ψηλές συχνότητες. Είναι σφυρίχτρες που ο ήχος τους ακούγεται από έναν σκύλο αλλά όχι από έναν άνθρωπο. 
Δες εδώ κάποια παραδείγματα.
Βέβαια έχουν αναπτυχθεί και εφαρμογές σφυρίχτρας για κινητά τηλέφωνα! 


 Και τώρα ένα παιχνιδάκι!

 Στην παρακάτω εφαρμογή μπορούμε να ηχογραφήσουμε τη φωνή μας (ή να μεταφέρουμε ένα αρχείο ήχου από τον υπολογιστή μας) και να την ψηλώσουμε τονικά. 
Δηλαδή μία ανδρική φωνή θα γίνει γυναικεία 
και μία γυναικεία θα γίνει ακόμα πιο ψηλή γυναικεία φωνή. 
Δοκιμάστε το και ζητήστε από κάποιον να το ακούσει 
και να προσπαθήσει καταλάβει ποιος μιλάει!

https://lingojam.com/MaletoFemaleVoiceChanger



Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την παρακάτω εφαρμογή όπου η φωνή σας μετατρέπεται σε διάφορες ηχητικές προσεγγίσεις!!!

https://voicechanger.io/





Μία άλλη εφαρμογή που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε
για να πειράξετε τον ήχο της φωνής σας είναι η παρακάτω.


https://audioalter.com/


Μπορείτε να κάνετε πιο γρήγορη ή αργή την ομιλία σας, να ανεβάσετε ή να κατεβάσετε την ένταση της φωνής σας, να την ακούσετε ανάποδα από το τέλος προς την αρχή και άλλα πολλά. Δεν υπάρχει όμως online ηχογράφηση, πρέπει να ανεβάσετε αρχείο ήχου της φωνής σας από τον υπολογιστή σας. 


Και για το τέλος μία μικρή άσκηση:









 



 

Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ - 2η διδακτική ώρα


ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ


Μια ζωή ολόκληρη, δεν θα μας έφτανε για να γνωρίσουμε όλα τα είδη της μουσικής. Μπορούμε όμως να καταγράψουμε και να δημιουργήσουμε έναν πίνακα, όπου θα παρουσιάσουμε κάποια από αυτά τα είδη, έτσι ώστε να μπορεί κάποιος να έχει μια πρώτη εικόνα για το κάθε ένα από αυτά.








Παρακολουθείστε το παρακάτω βίντεο 


για να καταλάβετε πότε έκανε την εμφάνιση του το κάθε είδος της μουσικής.


Πατήστε πάνω στην εικόνα:






Από όλες λοιπόν αυτές τις μουσικές θα ήθελα να ξεχωρίσουμε κάποιες και να βρούμε πληροφορίες για αυτές. 
Πιο συγκεκριμένα:
  1. Λίγα λόγια για το είδος της μουσικής
  2. Τα όργανα που χρησιμοποιούνται σε κάθε είδος.
  3. Ένα αντιπροσωπευτικό κομμάτι.
Θα χωριστούμε σε ομάδες :
  • 1η ΟΜΑΔΑ θα είναι το ΣΤ1 που θα βρει πληροφορίες για την ΚΛΑΣΙΚΗ και την ΡΟΚ
  • 2η ΟΜΑΔΑ θα είναι το ΣΤ2 που θα βρει πληροφορίες για την ΤΖΑΖ και την ΡΕΜΠΕΤΙΚΗ
  • 3η ΟΜΑΔΑ θα είναι το ΣΤ3 που θα βρει πληροφορίες για την ΠΟΠ και την ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ

Σας δίνω τους παρακάτω συνδέσμους για να βρείτε τις πληροφορίες που χρειάζεστε.
Δεν θέλω να σας κουράσω, για αυτό, λίγα λόγια ως προς την περιγραφή της μουσικής. 
Ως προς το ηχητικό κομμάτι, θέλω να γράψετε μόνο τον τίτλο του κομματιού. 
Εγώ θα προσθέσω μετά το link (φυσικά όποιος μπορεί να το κάνει, ευπρόσδεκτο).




Πηγαίνετε στην αντίστοιχη καρτέλα και προσθέτετε τις πληροφορίες σας.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!



Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Ο Μικρός ενορχηστρωτής


Στα παλιά χρόνια, όταν ένας συνθέτης ήθελε να ακούσει το έργο του, έπρεπε να βρει μουσικούς, να μελετήσουν τις παρτιτούρες του, να παίξουν τις νότες και έτσι να καταλάβει τι έγραψε.
Στην ψηφιακή εποχή αυτό άλλαξε. Υπάρχουν μουσικά προγράμματα με τα οποία μπορούμε να γράψουμε νότες και να ακούσουμε κατευθείαν το αποτέλεσμα από διαφορετικά όργανα.
Τώρα όμως υπάρχει και κάτι παραπάνω. Αυτό μπορεί να γίνει online μέσα από το διαδίκτυο.
Θα ξεκινήσουμε με ψηφιακά προγράμματα, με τα οποία μπορούμε να γράψουμε και να αναπαράγουμε ρυθμούς και κρουστά όργανα.

Πατήστε πάνω στην εικόνα και πειραματιστείτε.


                ♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫


Στη συνέχεια μπορούμε να κάνουμε ένα ακόμα βήμα. 
Eκτός aπό το ρυθμό, μπορούμε να προσθέσουμε συγχορδίες και μελωδία. 
Θα επιλέξουμε από κάποια έτοιμα πρότυπα. 

Πατήστε πάνω στην εικόνα και πειραματιστείτε.

https://learningmusic.ableton.com/


 ♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫

Στο παρακάτω ψηφιακό πρόγραμμα μπορούμε να επιλέξουμε σειρές συγχορδιών  
και να τις ακούσουμε από μία ολόκληρη ορχήστρα με φυσικό ήχο.
Ως παράδειγμα επιλέξτε τις εξής συγχορδίες:  C, F, G, C, Dm, G, Am, F, G, C. 
Όπου κάθε γράμμα είναι μία συγχορδία 
(μην ξεχνάτε την αντιστοιχία του ντο ρε μι φα σο λα σι με το a b c d e f g)
Δείτε την εικόνα. 
 


Μετά πειραματιστείτε και φτιάξτε τις δικές σας σειρές συγχορδιών. 
Αυτό που φτιάξατε μπορείτε να το αποθηκεύσετε στον υπολογιστή σας.
Καλή διασκέδαση !!!!!

https://epiconlineorchestra.com/



 ♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫


Εδώ θα δείτε ένα ωραίο παιχνιδάκι. 
Γράφετε το όνομα σας, ή ότι άλλο θέλετε, 
επιλέγετε το ύφος μινόρε ή ματζόρε (λυπημένο ή χαρούμενο) 
και η εφαρμογή σας έχει έτοιμη τη μουσική σας!!

Το αποτέλεσμα το σώζετε στον υπολογιστή σας 
πατώντας στην τελευταία σειρά το Download MIDI



               ♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫


Το παιχνιδάκι παρακάτω λέγεται mood music.
Πάνω από κάθε φατσούλα πατάμε το play και ακούμε τη μουσική. 
Αναλόγως το ύφος της επιλέγουμε με τον κέρσορα κάτω από τη φατσούλα 
την διάθεση της (ήρεμη, χαρούμενη, αστεία, φοβισμένη)